Sladur.com - Стани известен
Начало Вход Регистрация Търсене Харесвам те Език:


Закачи във: Facebook
Допълнителни Снимки
За мен
HORATA S EDNAKVA ENERGIA SE NAMIRAT KADETO I DA E ,KOGATO I DA E...........................................................................................~ Трите врати на мъдростта ~
"Магически истории" - Кристиан Годфроа

Един цар имал един единствен син – смел, сръчен и умен. Когато младият принц завършил учението си, баща му го пратил при един стар мъдрец да усъвършенства познанията си за живота.
- Посъветвай ме как да премина по Пътя на живота – казал младежът.
- Думите ми ще се заличат като стъпки в пясъка – отвърнал мъдрецът – Вместо това, ще ти дам някои насоки. По пътя си ти ще се изправиш пред три врати. Прочети това, което е написано на всяка от тях. Ще почувстваш неудържимо желание да изпълниш указанията. Не се противи на това желание, иначе ще бъдеш осъден да изживяваш отново и отново това, от което искаш да избягаш. Нищо повече не мога да ти кажа. Трябва ти сам да го усетиш със сърцето и плътта си. А сега върви. Следвай пътя пред теб.

Старият мъдрец изчезнал, а принцът поел по Пътя на живота. Скоро се озовал пред голяма врата, на която пишело:

"ПРОМЕНИ СВЕТА"

- Точно това смятах да направя – рекъл си младежът. – Защото истината е, че някои неща ми харесват в този свят, но други никак не са по вкуса ми.

И той се впуснал в първата си битка. Неговият идеал, неговата решимост и неговият устрем го подтиквали да воюва, да предприема, да завладява, да моделира действителността според волята си. Изпитал удоволствието и опиянението на завоевателя, но не и покой в душата си. Променил доста неща, но много други не успял.

Така минали години.
И един ден той отново срещнал стария мъдрец, който го попитал:
- Какво научи по Пътя?
- Научих се – отвърнал принцът – да разграничавам онова, което е в моя власт, от онова, което не е: да разграничавам това, което зависи от мен, от другото, което не зависи.
- Хубаво, – рекъл старецът. – Използвай силата си, за да влияеш върху нещата, които зависят от теб. Забрави за онези, които се изплъзват от властта ти... - И изчезнал.

Малко след това принцът намерил втората врата. На нея пишело:

"ПРОМЕНИ ДРУГИТЕ"

- Това си и мислех – си рекъл той. – Другите са извор на удоволствие и радост, но също така и на болка и горчивина.

И той въстанал срещу онова, което не го удовлетворявало и го дразнело у себеподобните му. Направил всичко възможно да промени характера им и да изкорени недостатъците им. Това била втората му битка.

Минали години. Един ден, когато принцът вече започнал дълбоко да се съмнява в резултата от опитите си да промени другите, мъдрецът пак се появил и го запитал:
- Какво научи по Пътя?
- Научих – отвърнал принцът – че другите не са причината, нито изворът на радостта и скърбите ми, нито пък на моето удовлетворение или разочарование. Те просто са предлог и възможност моите чувства да се проявят. Но чувствата ми се раждат в мен самия.
- Имаш право! – съгласил се мъдрецът. – С това, което събуждат в теб, другите ти дават възможност да опознаеш себе си. Бъди признателен на тези, които будят в теб радост и удоволствие. Но благодари също така и на онези, които те карат да изпиташ разочарование и страдание, защото чрез тях Животът те учи на онова, което още не си усвоил и от което ще имаш нужда, за да извървиш Пътя си. - Казал старецът тези думи и отново изчезнал.

Не след дълго принцът достигнал до третата врата, а на нея пишело:

"ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ"

- Да! – помислил си младият принц. – Ако наистина у мен се корени причината за всичките ми проблеми, това е единственото, което ми остава да направя.

И започнал третата си битка. Направил всичко възможно да подобри характера си, да изкорени недостатъците си, да промени това, което не харесвал в себе си и всичко, което не отговаряло на неговия идеал. Дълги години водил тази битка, пожънал успехи, но срещнал и съпротива, претърпял поражения. Когато отново срещнал мъдреца, трябвало да отговори на все същия въпрос:
- Какво научи по Пътя?
- Научих – отвърнал принцът – че у нас има неща, които можем да променим, но също така и такива, които оказват съпротива и които, въпреки всичко не успяваме да пречупим.
- Правилно! – казал старият мъдрец.
- Да – продължил принцът – но започвам да се уморявам от тези вечни битки с всичко, с всички, със себе си. Никога ли няма да има край? Кога най-после ще намеря покой? Толкова искам да прекратя борбата, да зарежа всичко, да си отдъхна!
- Точно това е следващата ти цел. – съобщил му мъдрецът. – Но преди да продължиш напред, обърни се да погледнеш изминатия път... - Казал това и изчезнал.

Принцът погледнал назад и забелязал, че третата врата има надпис и от обратната си страна! Надписът гласял:

"ПРИЕМИ СЕБЕ СИ"

Принцът се учудил, че не е видял написаното по-рано.
- Явно, когато се хвърля в битка, човек е заслепен... – казал си той.

Принцът видял също така разпилени на земята всички онези неща, с които се бил преборил в себе си: недостатъците си, слабите си страни, страховете си, ограниченията си, всичките си стари демони. И се научил да ги познава, да ги приема, дори да ги обича. Научил се да обича себе си, без да се сравнява с другите, без да се осъжда и порицава.

Тогава срещнал отново мъдреца, който му задал обичайния въпрос:
- Какво научи по Пътя?
- Научих, – отвърнал принцът – че да мразиш или да отхвърляш част от себе си означава да се осъдиш на вечно несъгласие със самия себе си. Научих се да се приемам такъв, какъвто съм – напълно и безусловно.
- Добре, – казал мъдрецът. – Усвоил си Първата Мъдрост. Сега можеш отново да преминеш през Третата врата.

Едва преминал през третата врата, принцът видял в далечината задната страна на втората и прочел:

"ПРИЕМИ ДРУГИТЕ"

Около себе си той видял хората, които срещнал по пътя. Тези, които обичал и онези, които мразел. Тези, които подкрепял и онези, срещу които се борил. Но за свое голямо учудване, той вече не бил в състояние да види недостатъците и грешките им, които някога толкова го дразнели и които искал да изкорени.

Когато пак срещнал мъдреца, последният го попитал:
- Какво научи по Пътя?
- Научих, – отговорил принцът – че откакто съм в съгласие със себе си, вече няма в какво да упрекна и другите, а няма и защо да се страхувам от тях. Научих се да приемам и обичам другите напълно и безусловно.
- Добре, – казал мъдрецът – Това е Втората Мъдрост. Сега можеш отново да преминеш през втората врата.

От другата страна принцът забелязал обратната страна на първата врата. Там пишело:

"ПРИЕМИ СВЕТА"

- Странно, как не съм видял този надпис още от първия път? – зачудил се принцът.

Той се огледал и видял около себе си света, който по-рано искал да завладее, да преобрази, да промени. Бил стъписан от блясъка и красотата на всичко в него. От неговото съвършенство. А това си бил все същият свят… Светът ли се бил променил, или неговият поглед?
- Какво научи по Пътя? – попитал го мъдрецът при следващата им среща.
- Научих, – отвърнал принцът – че светът е огледало на душата ми. Че душата ми не вижда света, а собственото си отражение в него. Когато е радостна, и светът й се струва весел. Когато нещо й тежи - и светът й изглежда тъжен. Но сам по себе си светът не е нито весел, нито тъжен. Той просто е тук, съществува – и това е всичко. Не той ме измъчваше, а представата, която имах за него. Научих се да го приемам, без да го осъждам – напълно и безусловно.
- Това е Третата мъдрост. – казал старият мъдрец. – Ето, че вече си в съгласие със себе си, с другите и със Света.

Чувство за безметежно спокойствие, ведрост и пълнота завладели принца. Той усетил как се потапя в Тишината.
- Сега си готов да преминеш отново през последния праг – рекъл мъдрецът, – този на прехода от Тишината на Пълнотата към Пълнотата на Тишината... - казал старецът и изчезнал.............................SVETYT I HORATA SA OGLEDALO,OTRAJENIE NA TOVA KOETO SI TI.OGLEDAI SE V DRUGITE ZA DA VIDISH SOBSTVENOTO SI OTRAJENIE..mnogo pati kritikuvame niakogo,draznim se silno ot negovata postapka,a vsashnost tova e taka zashtoto y nie sme sashtite ,i nie sme napravili tova koeto ni drazni v drugia,no taka dalboko sme go prikrili che dori ni e sram da si go priznaem y reagirame kato go vidim v drugia kato se draznim i kritikuvame...i sega ..ako niakoi vi podrazni s neshto-badete chestni pred sebe si..niama li da si spomnite che ste napravili niakoga s niakogo i vie sashtoto??????? v povecheto sluchai izliza taka..
Моите Приятели (6)
JAKOMO, Bordeaux, 45
ivahu6ka, Бургас, 38
ive881, Dobrich, 43
Valenti_58, Royal Tunbridge Wells, 55
Diana, beroun, 51
Tereza, Monza, 50

rubita
offline


Харесва ли ти ?
Да
(анонимно)
Да
(нека разбере)
ID:437952
Име:valen
Години:57
Град: BenidormКарта на Benidorm
Държава:Испания
Местоположение:ALICANTE
Зодия:Хороскоп
Последно влизане:9 ноември 2015, 00:40
Посетен: Free CounterFree CounterFree CounterFree CounterFree Counter пъти


Информация

Цигари:Не
Алкохол:Не
Цвят на очите:Зелени
Образование:Висше
Деца:Да 1 дете
Цел на контакта:Приятелство
Интереси:
URL:
Статуси

Имам нов приятел Dum spiro
Добави коментар
vesela koleda -za simeon,kateto,natash a ..neka BOG da e s vas vav vseki mog ot jivota vi..dori i otdaleche mislenno vi pojelavam lyubov i svetlina da ogryavat jivota vi..
Добави коментар
 
Nata6a: Честита и на теб и цялото семейство, мила!
rubita: blagodarya vi
rubita: kate,mersi za tvoia pozdrav v bloga,no tam ne moga d apisha,neshto sam blokirana,blagodarya vi za pozdravite i na dvete vi s natashka,a balabanov otgovori ,no trie,no blagodarya i na nego
Добави коментар
Имам нови снимки
Добави коментар
Добави коментар
 
rubita: mnogo..
Nata6a: прекрасната ми приятелка! бъди здрава и усмихната!
Добави коментар
За Партньора

Години: Няма значение
Височина: Няма значение
Тегло: Няма значение
Важна ли е външноста:Важна
Важен ли е интелектът: Много важен
Телосложение:Няма значение
Образование:Няма значение
Цвят на очите:Няма значение
Цвят на косата:Няма значение
Доход:Няма значение
Да работи в сферата на:Няма значение
Семейно положение:Няма значение
За партньора:....veche ne te chakam..
Коментари

Коментарите за мен - 1
Желая запознанство със жена спокойна и добра по душа за съвместен щастлив и добър живот да живее при мен на село или по-точно двама със нея да се разбираме и това без деца съответно Жилищно и финансово съм осигурен спокоен добър и акуратен човек съм .Това ми е скаипа nedkochanev
  chanev, 30.03.2013 12:49